02 apr 2015

Gladde vloeren probleem?

“We komen kijken en meten, want meten is weten. En gokken is dokken.” Serge Kornuyt helpt bedrijven met vloerproblemen, zoals een vloer die te glad is geworden. En Serge denkt daarbij vanuit het klantprobleem, niet vanuit zijn omzet: “Het is te makkelijk om te zeggen ‘je moet een andere vloer’, het kan ook zijn dat de medewerkers ander schoeisel moeten gebruiken. Vaak is het een combinatie van oorzaken.” Een blog over gladde vloeren en glijdende medewerkers.

 

FSC-2000-300x225

 

Gladde vloeren: Gietvloer of geen gietvloer?

“We worden vaak benaderd als de oude vloer versleten is, bijvoorbeeld als deze te glad is of als er echt schades zijn, van een heftruck bijvoorbeeld die telkens door een gat rijdt en spullen verliest.” En na een aantal glijpartijen worden jullie benaderd? “De meeste bedrijven laten het niet zo ver komen dat er verschillende medewerkers uitgegleden zijn, vaak is één geval al genoeg om ons in te schakelen.” En wat kunnen andere oorzaken van de gladheid zijn, behalve dat de vloer is versleten? “Vocht is ook vaak een oorzaak vanglijpartijen, dus dan is de slipweerstand belangrijk, hoe grof een vloer is zeg maar. In de food-industrie worden vloeren bijvoorbeeld dagelijks gereinigd, en dan worden vloeren vaak gladder. Of als er met droge poeders gewerkt wordt, dat kan ook glijpartijen veroorzaken. Of houtstof van het zagen. Glijden kan meerdere oorzaken hebben.” En Serge zoekt het allemaal netjes uit voordat hij aan de slag gaat.
”Onze aanpak? We inventariseren aan welke eisen de vloer moet voldoen en desgewenst kunnen we de vloer antislip maken. We meten met een slipweerstandmeter hoe erg het is, en op basis daarvan kunnen we een advies maken in de vorm van een voorstel.” En als dat wordt goedgekeurd? “Dan gaan we meestal de vloer eerst reinigen en ontvetten en mechanisch voorbehandelen en primeren. En daarna gaan we het overlagen met kunststof, epoxy of polyurethaan. Afhankelijk van de laagdikte wordt het gerold of gegoten, als het gerold wordt is het geen gietvloer natuurlijk haha.” Ja als je gietvloerenleverancier bent denk je al snel in termen van gietvloeren natuurlijk. “We hebben al een paar keer discussie gehad over termen: wanneer is iets een gietvloer? Eigenlijk zijn het allemaal gewoon kunststof vloeren. Of kunststofvloeren. What’s in a name?” De naam van het product zegt niets inderdaad, als het probleem maar wordt opgelost.

 

Foto-02-04-15-13-47-23-300x200

 

HACCP, ARBO en gladde vloeren

“We worden meestal ingeschakeld als iets mooier moet worden of als er minder onderhoudskosten nodig zijn. In de foodindustrie passen we bijvoorbeeld holplinten in de hoeken toe, dat is hygiënischer en makkelijker schoon te maken. In de foodindustrie liggen sowieso andere eisen dan op een kantoor, daar heb je namelijk met de HACCP-norm te maken en met de ARBO.” En wat zeggen die? “De HACCP warenwet schrijft voor dat vloeren goed schoon te houden moet zijn, zodat er geen bacterievorming plaatsvindt. En daar spelen leveranciers op in met vloeren die antibacterieel zijn, die leveren wij ook. We geven er zelfs de voorkeur aan omdat ze vaak net zo duur zijn. Maar die kun je niet overal gebruiken, dat ligt ook aan de ondergrond. En soms zijn de HACCP-normen strijdig met de ARBO-normen.” Hoezo? “Nou, de HACCP zegt dat je hygiënisch moet zijn en producten moet leveren die makkelijk schoon te maken zijn, terwijl de ARBO liever een voldoende ruwe vloer ziet omdat medewerkers dan minder snel uitglijden. Dat moet allemaal op elkaar afgestemd worden, daar moet wel een deskundige naar kijken. En daar kunnen we onze kennis en ervaring goed benutten.” En dan komt de gietvloerenspecialist bij Serge naar boven.

 

gietvloerkornuyt-300x300

 

Oplossing gladde vloeren

“Wij kunnen er met onze bouw chemische producten voor zorgen dat het gladde vloeren probleem met relatief lage kosten op te lossen is. En snel: de producten zijn sneldrogend en duurzaam.” Kan dat op alle vloeren? “Ja hoor, maar meestal ligt er in een fabriek al een betonvloer of coating met de juiste voorbehandeling en met de juiste producten. Houten vloeren zijn het minst makkelijk te ‘overlagen’, maar die zijn wel makkelijk te verwijderen natuurlijk. Een betonvloer haal je er niet zomaar even uit. Dus daar kan mooi een gietvloer over.” En als het aan Serge ligt wordt dat natuurlijk een gietvloer van Kornuyt. Want ook al staat de klantbehoefte bij hem centraal, de kachel moet wel branden natuurlijk.

Je reactie