21 nov 2016

Het aanbrengen van lijmwapening op betonnen constructies is een uiterst specialistische betonrenovatie, laat lijmwapening daarom altijd uitvoeren door een expert.

Lijmwapening

 

Het toepassen van lijmwapening vindt vaak plaats wegens de volgende redenen:

  • Wanneer er een verandering is aan de betonconstructie, zoals het verwijderen van wanden en kolommen;
  • Door schade aan draagconstructies zoals verouderde bouwmaterialen, verkeersschade, brandschade, enzovoort
  • Door uitvoeringsfouten en ontwerpfouten zoals ontoereikende bewapening ;
  • Om de betonconstructie te verbeteren, zoals het bestrijden van vervormingen,verminderen van spanning in het wapeningsstaal en het reduceren van scheurbreedten,
  • Toename in belasting door toename van verkeer op bruggen, bij trillende of bewegende bouwwerken, installatie van zwaar materieel en machines in bedrijfspanden.

Lijmwapening aanbrengen vereist vakmanschap en wordt vertaald in samenwerking met de constructeur naar een nauwkeurige uitvoering. Carbonvezel versterkte kunststof is 1 van de middelen die wordt gebruikt bij lijmwapening. De pluspunten van deze substantie zijn: minimale transportkosten vanwege het lage gewicht, hoge elasticiteitsmodulus, leverbaar in iedere lengte, vrij van corrosie, makkelijke toepassing en alkali bestendig.

Beton herstellen

Het tijdig herstellen van beton voorkomt erger. Vroeger werd altijd gedacht dat beton het eeuwige leven zou hebben. De realiteit wijst echter iets heel anders uit.

Beton is in feite een soort kunstmatige steen die ontstaat door het samenvoegen van grind, cement, water en zand. Afhankelijk van het al of niet gebruik van plastificeerders en verdichters,de korrelopbouw en de cementdichtheid al of niet het gebruik van hulpstoffen ontstaan vele soorten en kwaliteiten beton.

 

Beton herstellen

 

Beton is continue in beweging, omdat beton blootgesteld wordt aan de open lucht wordt het carbonatieproces in werking gezet. Door absorptie van koolmonoxide (CO2) verlaagt de akaliteit (PH-waarde) van het beton. De roestwerende werking van de wapening kan niet meer gegarandeerd worden en onder invloed van water, vocht en zuurstof is het mogelijk dat de  wapening gaat roesten. Beton wat niet beschermd is, is in staat om zowel water respectievelijk vocht en daarnaast ook gas op te nemen. Beton verandert nogal door de opname van vocht. Als dit vocht daarnaast schadelijke stoffen bevat, dan betekent dat een bijkomende impact op de kwaliteit van het beton en dus ook de levensduur. Beton veranderd daarnaast ook door wisselingen van temperatuur, uitzetting of krimp. Beton is vrijwel altijd in beweging door deze invloeden van buitenaf. Op den duur zal dit tot beschadigingen leiden.

 

Onderhoud

Beton is een betrouwbaar en bijzonder sterk product, desondanks heeft beton onderhoud nodig net als andere materialen. Door het regelmatig monitoren van betonnen constructies kunt u heel wat uitgaves besparen. Het op tijd  repareren van schade aan beton is namelijk vele malen goedkoper dan een volledige betonrenovatie. Om afwijkingen waar te nemen in betonconstructies hoeft u zeker geen beton onderhoudsdeskundige te zijn.

Let dan op afwijkingen, bijvoorbeeld het manifesteren van bruine plekken in het beton, scheuren die u eerder niet gezien hebt of die er eerder nog niet zaten, maar ook meerdere los of hol klinkende plekken van galerijen, dekvloeren of balkons en of afgesprongen stukken beton. Daarnaast goed letten op loslatende betondelen, scheuren en het uittreden van een bruin- geelachtige vloeistof. Bij het vaststellen  van 1 of meerdere van deze symptomen is het verstandig om hier oplettend mee om te gaan. Het is niet in te schatten voor een niet-professional of een dergelijk verschijnsel  direct of op langere termijn kwaad kan voor de betonnen constructie en of deze symptomen bij het niet behandelen op lange termijn hoge kosten met zich mee gaat brengen.

 

Betonreparatie

In de eerste plaats moet er een grondige analyse worden gemaakt van de geconstateerde gebreken voor er een goede betonreparatie kan worden uitgevoerd. Welke stappen er genomen moeten worden om tot een duurzame reparatie te komen en wat de oorzaak is komt uit deze analyse naar voren. Reparaties worden uitgevoerd door middel van machinaal of handmatig spuitbeton, daar waar deze werkwijze praktisch mogelijk is.

 

Betoninjectie

Injectieharsen worden gebruikt om scheuren in beton te repareren, zodat de onderstaande schades kunnen worden hersteld:

  • Esthetisch herstel.
  • Het bestrijden van het indringen van water en andere stoffen die schadelijk zijn voor de bewapening van het beton.
  • De sterkte en daarmee veiligheid van een ongewapende betonnen constructie herstellen
  • De stijfheid van een constructie herstellen
  • Lekkages van water of andere vloeistoffen door de constructie heen;

Er wordt bij scheur injecties onderscheid gemaakt tussen afdichtings injecties en constructieve injecties. Er wordt beoordeeld voordat er wordt geinjecteerd of de aanleiding van de scheurvorming is verdwenen of dat deze opgeheven kan worden. Materialen waarmee wordt geïnjecteerd zijn epoxyharsen, gelvormende harsen, epoxyharsen, polyurethanen  en cementueuze suspensies.

 

 

Je reactie