12 dec 2016

Ondersabelen wordt ook wel onderkouwen genoemd. Dit betekent het opvullen van de stelruimte tussen de voetplaat van een stalen constructie en de betonvloer met een 2-componenten epoxy krimpvrije mortel of pcc mortel, waardoor de kolomvoet helemaal wordt ondersteund. Bij grouting gebeurt in feite precies hetzelfde, alleen wordt het beton dan van bovenaf gegoten in de stelruimte. Daarnaast kan ondersabelen toegepast worden indien zware machines een ondergrond nodig hebben met een groter dragend vermogen.

 

ondersabelen-of-grouting-staal

 

Ondersabelen met Ucrete

Als Preferred Applicator van BASF zijnde kunnen wij voor ondersabeling bij chemische belasting het ijzersterke UCRETE inzetten. UCRETE is buitengewoon opgewassen en bestand tegen thermische schokken. Agressieve chemicaliën en zware impact van machines, voertuigen en apparatuur. Wanneer ondersabelen niet mogelijk is, zal in dat geval zal de constructie ondergoten moeten worden ter versteviging. Dan spreekt men van grouting of ondergieten. Het beton wordt dan gestabiliseerd met een groutinjectie. De doorlaatbaarheid, sterkte en de stijfheid van de constructie worden zo verbeterd.

 

ondersabelen beton constructie

 

Keuze

De keuze van het systeem dat gekozen wordt is dus afhankelijk van de wensen die aan de ondergrouting of ondersabeling gesteld worden. Denk hierbij aan de te volgen werkmethodiek, de toegankelijkheid van de te vullen ruimte, de ruimte die gevuld dient te worden, enzovoort. Kornuyt heeft meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van beton onderhouden en ondersabelen. Hierbij kunt u onder andere denken aan de volgende projecten:

  • Verticaal omlaag gerichte verankeringen vastzetten
  • Prefab betonnen elementen
  • Voet van een stijl van brugreling
  • Het ondergieten van staalconstructies zoals voetplaten. Bijvoorbeeld de houders van geluidsschermen
  • Zware machines
  • Voegen dichten tussen betonelementen

 

Je reactie