23 mei 2016

Het vergt niet alleen het allerbeste materiaal en materieel, maar ook de juiste kennis en aanpak zijn erg belangrijk. Bij betonboren, betonzagen of betonfrezen is men steeds op zoek naar de juiste technische oplossingen waardoor er bij een succesvolle uitvoering veel geld en moeite bespaard wordt.
 

Technische eigenschappen boormachine en zaagmachine

Beton slijpen of zagen gebeurt over het algemeen met een diamantzaag of diamantschijf welke bijzondere eigenschappen heeft om moeiteloos door de beton heen te kunnen komen. De rotatie van de diamantschijf in combinatie met het slijpsel dat vrij komt tijdens het zagen zorgen voor veel warmte. Op deze hitte is het gereedschap niet gemaakt waardoor er gekoeld moet worden met behulp van water. Met een juiste afvoer van het water moet rekening gehouden worden wanneer er binnen geboord gaat worden. Zo zorgt het niet voor wateroverlast in ruimten waar dit niet gewenst is.

Betonzagen Betonboren

Het instellen van het toerental bepaalt men aan de hand van de diameter van de boor of het zaagblad en het type materiaal waar doorheen geboord moet worden. Een te hoog of te laag toerental kan schade aan het gereedschap tot gevolg hebben. Omdat een slijp- of zaagmachine en de diamantbladen of diamantboren erg duur zijn, kan een klein foutje in de berekening al een grote kostenpost met zich mee brengen.

Wanneer er binnen geboord of gezaagd wordt dan is het niet toegestaan om een machine met dieselmotor te gebruiken. De dampen leiden tot een te hoog koolstofmonoxidegehalte waardoor de zuurstof uit de ruimte verdreven wordt en dat is erg gevaarlijk. Daarvoor in de plaats wordt met machines op 230 volt of krachtstroom (400 volt) gewerkt. In een open ruimte of buitensituatie kan zowel een machine op stroom als met dieselmotor ingezet worden. Buiten heeft zelfs een dieselmotor de voorkeur omdat er dan zonder kabels gewerkt kan worden en het betonzagen of betonboren zo minder beperkingen heeft.
 

Boren voor doorvoeren

Bij het boren van gaten voor doorvoeren moet er vaak diagonaal geboord worden. In veel gevallen vindt dit ook nog onder het maaiveld plaats. Omdat de doorvoeren onder het maaiveld geïnstalleerd worden voor onder andere leidingen en kabels van bijvoorbeeld KPN, wordt vooraf de juiste diameter bepaald. Na het boren worden kabels en leidingen direct doorgevoerd en afgedicht tegen lekkage om zo vochtoverlast te voorkomen.

 

Betonzagen en betonslijpen is efficiënt

Betonzagen of betonslijpen gebeurt bij het verwijderen, egaliseren of opruwen van een bestaande vloer. Het verwijderen van bestaande vloeren zoals grindvloeren, gietvloeren of aangetaste betonvloeren door betonfrezen of betonslijpen is een efficiënte manier om weer op een gezonde en draagkrachtige ondergrond verder te werken. De gezonde en draagkrachtige ondergrond tevoorschijn halen is ook bij egaliseren en opruwen een belangrijke factor. Dat komt omdat nieuwe systemen hier het beste op hechten. Een ruwe ondergrond heeft namelijk een veel groter hechtoppervlak dan een gladde vloer. Op de ruwe, draagkrachtige en schone ondergrond worden weer nieuwe systemen aangebracht zoals cementdekvloeren, anhydrietvloeren, gietvloeren, grindvloeren, tegelvloeren, enz.

 

Contact over betonzagen?

Heeft u nog vragen over betonzagen? Neem voor extra informatie contact op via:

0492-534596 of info@kornuyt.nl

Je reactie