27 mei 2014

Wat zijn coatings?

Coatings zijn een bouwchemische verf gebaseerd op twee of meer componenten. Veelal zijn coating sop basis van epoxy of polyurethaan afhankelijk van de toepassing of de gewenste eisen in de directe omgeving waar deze toegepast wordt. Nadat de diverse componenten bij elkaar gevoegd worden is het grondig mengen met een mengspiraal op een boormachine noodzakelijk. Dit mag niet met te veel toeren gebeuren om luchtinsluiting te voorkomen. Wel dient het mengen minimaal 3 minuten aaneengesloten voortgezet te worden om er zeker van te zijn dat de coating goed homogeen gemengd is.

Na het mengen dient de coating direct aangebracht te worden, omdat de coating na het mengen slechts een bepaalde tijd verwerkt kan worden. In veel gevallen is dit slechts een half uur, dit is sterk afhankelijk van diverse factoren. U moet hierbij denken aan de luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur, type of soort coating enz. Ook zal een coating sneller reageren wanneer u deze in het blik laat zitten. Hierbij wordt de coating sneller warm, deze zal zo zelfs kokend heet worden waardoor deze nog sneller uithard. In de volksmond wordt coating ook vaak betonverf of betoncoating genoemd. Kortom; voldoende factoren om in acht te nemen.

coating1

 

Welke soorten coatings zijn er eigenlijk?

Omdat coatings op diverse ondergronden, situaties of omgevingen toegepast kan worden zijn er vele soorten beschikbaar. De meest voorkomende situaties waar coatings toegepast worden zijn de food industrie, galerijvloeren, balkonrenovatie, staalconservering enz. Zo zal u begrijpen dat er vele standaard coatings zijn met bijbehorend diverse kwaliteiten. Hieronder een opsomming van de diverse type coatings:

 • Polyurethaan
 • Kleurecht(niet vergelend)
 • Taai elastisch
 • Watergedragen
 • Snel reagerend
 • Nanocoating
 • Antislip coating
 • Chemisch bestendig
 • Epoxy coating
 • Antistatisch
 • Scheur overbruggend

Alle bovengenoemde coatings hebben bijzondere eigenschappen en vereisen allen een specifieke aanpak of voorbehandeling. Zo is de druk of hechtsterkte van bijvoorbeeld beton enorm belangrijk. Ook moet eventuele vervuiling grondig gereinigd worden om een goede hechting te kunnen garanderen. Dit kan doormiddel van hogedruk reinigen, stralen, frezen of schuren. Ook dient de ondergrond geheel vrij van stof te zijn om eventuele onthechting geheel uit te sluiten.

 

Wat is de prijs van coatings?

Zoals u eerder heeft kunnen lezen zijn er vele type en soorten coatings. De prijzen variëren dan ook enorm van € 15,- tot soms wel € 50,- per kg. Laat u niet altijd verlijden door de kiloprijs of de vierkante meterprijs. In dit geval gaat het er om hoe dik het materiaal aangebracht wordt, wat betekend dat het verbruik per vierkante meter een bepalende factor is van de uiteindelijke prijs.

Ook is het aantal coatinglagen waarin het coatingsysteem aangebracht wordt van bijzonder groot belang. Het aantal arbeidsuren is tenslotte de grootste kostenpost en de coating blijft slechts een factor. Mocht u bijvoorbeeld op zoek zijn naar een coatingvloer kunt u hier gebruik maken van onze prijs indicatie tool om een goede indicatieprijs te krijgen van de kosten inclusief de kosten van het aanbrengen door een specialist of vakman.

 

Hoe lang gaan coatings mee?

In het eerste gedeelte van de tekst heb ik u verteld over de vele verschillende soorten en kwaliteiten coating en hoe bepalend de juiste voorbehandeling is om een goede hechting te kunnen garanderen. Indien er op de juiste manier voorbehandeld en gereinigd wordt, kan een coatingsysteem bijzonder lang mee gaan.

Als alle handelingen op de juiste manier zijn uitgevoerd en ook alle omgevingsfactoren in acht worden genomen is twintig tot zelfs dertig jaar behoud geen uitzondering. Indien u twintig of dertig jaar van uw onderhoud ontzien wil worden is de inzet van de meest hoogwaardige coatings noodzakelijk. Wij zien dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van deze meest hoogwaardige coatings omdat de factor arbeid een steeds grotere col speelt en zo op de lange termijn op onderhoud kosten bespaard kan worden.

Wat zijn de voordelen van coatings?

Wanneer u kiest voor het toepassen van coating heeft u niet alleen nu, maar ook in de toekomst vele voordelen. Zo is een coating geheel naadloos in tegenstelling met bijvoorbeeld tegels. Over het algemeen zijn coatings goed en gemakkelijk te reinigen. Coatings kunnen in tegenstelling tot vele andere producten of systemen op vrijwel alle ondergronden worden toegepast. U kan hierbij denken aan de volgenden ondergronden:

 • Beton Steen
 • Hout Glas
 • Metaal Staal
 • Roestvrij Staal (RVS) Kunststof

Ook wanneer de coating er na vele jaren minder fraai uit gaat zien, of u bent na een aantal jaar toe aan een andere kleur, is het overlagen van de oude coating erg gemakkelijk. Nadat de bestaande coating voldoende ontvet en geschuurd is, kan de oude coatinglaag zonder problemen overlaagd worden met een nieuwe coating. Ook wanneer de oude coating te glad was, kan deze nu alsnog van een antislip coating worden voorzien.

 

In welke kleuren zijn coatings leverbaar?

Coatings zijn nagenoeg zonder beperkingen leverbaar in alle gewenste kleuren. Zo zijn over het algemeen alle coatings in ieder gewenste kleur leverbaar, uitzonderingen daargelaten. Bij speciale ral kleuren of ncs kleuren kan het zijn dat een minimale afname noodzakelijk is, omdat deze op specifieke vraag gemaakt worden.

Hierdoor adviseren wij over het algemeen om te werken met de vele standaard kleuren. Het werken met standaard kleuren is minder kostbaar en gemakkelijk na te leveren zonder extra kosten. Hierdoor kan er slechts een minimale afwijking ontstaan als het een andere charge betreft. Een andere bijkomstigheid van een standaard kleur is dat deze vaak sneller leverbaar zijn.

 

coating2

 

Waar kunnen coatings voor gebruikt worden?

Coatings kunnen in vele situaties en omgevingen worden toegepast met als doel het verduurzamen van de bestaande constructie. Zo moet een coating in de foodindustrie voldoen aan de HACCP norm en goed te reinigen zijn. Een coatingvloer, voor bijvoorbeeld een galerijvloer, moet niet alleen het beton beschermen, maar moet ook goed te reinigen zijn en voorzien zijn van voldoende antislip om uitglijden te voorkomen. Bij dit alles is het verfraaien van de bestaande omgevingen en het optimaliseren van het aanzicht eveneens van belang, waardoor niet alleen technisch maar ook esthetisch alles moet kloppen. Na onze ruim 35 jaar ervaring met coatings zijn wij te allen tijde bereid om u te adviseren bij het maken van de juiste keuzes.

Wat kost coating per m2 of wat is de prijs van een coatingvloer: bereken het hier met onze tool!

2 Comments

 1. M soels schreef:

  Beste,

  Graag info over metaalcoating dat voldoet aan Food gebruik. Graag ook info waar ik coating kan kopen. Het wordt gebruikt om metaal van betonmolen van binnen te coaten.

  1. Kornuyt schreef:

   Coating moet bovenal voldoen aan de HACCP norm (voedselveiligheidssysteem), voor verdere vragen adviseer ik u contact op te nemen met 0492-534596

Je reactie