06 jun 2016

Zwembad schoonhouden: wanneer u een zwembad heeft, is het belangrijk om deze zuiver te houden. In de eerste plaats voor uw eigen gezondheid, maar tevens omdat een vuil zwembad er niet mooi uitziet en omdat een vuil zwembad na verloop van tijd beschadiging aanbrengt en onderhoudswerkzaamheden noodzakelijk zijn.

Zwembad schoonhouden Tips

Wij zijn in staat om diverse beschermende zwembadcoatings aan te brengen en om andere onderhouds- en reparatie werkzaamheden uit te voeren. Zo ver hoeft het niet altijd te komen, want in deze blog staan een aantal bruikbare en praktische “zwembad schoonhouden” en “hoe houd ik mijn zwembad schoon” tips voor u.

 

Tips zwembad schoonhouden

  • Op de eerste plaats is het belangrijk dat er zuiver water in uw zwembad zit. Door middel van een test kunt u de waardes meten van het water. Zorg er met name voor dat er voldoende chloor in het water zit, chloor houdt het zwembad immers vrij van bacteriën en algen. De kwaliteit van het water in uw zwembad gaat naar verhouding vlug achteruit en wordt na verloop van tijd minder fris.
  • Het is essentieel om de chemische balans van het water in de gaten te houden, dit kan door middel van een filterinstallatie en een goede pomp. Daarnaast kunt u het zwembad schoonhouden met een schepnet en met een bodemzuiger.
  • Meten is weten. Meet daarom regelmatig het zwembadwater zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Dit kan gemakkelijk met een teststrip en tegenwoordig is er zelfs digitale apparatuur voor. Deze digitale apparaten meten vanzelfsprekend een stuk nauwkeuriger en is dus betrouwbaarder. Hieronder zal ik de voornaamste waterwaardes voor u duidelijk proberen te maken.

 

Calciumhardheid zwembad

Calciumhardheid geeft aan hoeveel kalk er in het water zit. De optimale waardes liggen tussen de de 5,5 en 14 graden dGH. Het water wordt troebel wanneer er te veel kalk in het water zit. tevens nemen de kalkafzettingen aan de randen dan toe.

 

pH-waarde en chloor zwembad

Deze waarde zegt iets over de zuurgraad. Chloor is het beste werkzaam in zwemwater dat over een neutrale pH-waarde beschikt. Deze mag fluctueren tussen de 6,8 en de 7,8. De ideale waarde is 7,2. Gelukkig is er een bruikbaar correctiemiddel op de markt om de pH-waardes te beïnvloeden. pH-plus brengt de waardes omhoog en PH-minus brengt de waardes omlaag. Deze middelen kunt u nooit gelijktijdig met chloor doseren.

Chloor heeft als belangrijke kenmerk het doden van de bacteriën in uw zwembad. Alvorens er chloor wordt toegevoegd moeten de pH-waardes op niveau worden gebracht. Er zijn twee verscheidene soorten chloor. Anorganisch chloor voor ‘zacht water’ en organisch chloor voor ‘hard water’. Het is absoluut zeer gevaarlijk om verschillende soorten chloor door elkaar te mixen, doe dit dan ook niet!

  • Het dagelijkse onderhoud verricht je in een chloordrijver, of met chloortabletten in een skimmer. Gooi nimmer de chloortabletten los in het water, hierdoor verkleurt het water plus u kunt er ziek van worden.
  • Daarnaast is het ook belangrijk om de temperatuur van het water in de gaten te houden. U heeft meer kans op bacteriën bij warm water, dan moet u dus extra chloor gebruiken.

Mocht uiteindelijk uw zwembad beschadigt zijn, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies in te winnen over uw situatie. Kornuyt kan bijvoorbeeld reparatiewerkzaamheden  uitvoeren, gevolgd door het aanbrengen van preventieve zwembad coatings.

 

Contact over zwembad schoonhouden?

Heeft u nog vragen over het schoonhouden van uw zwembad? Neem voor extra informatie contact op via:

0492-534596 of info@kornuyt.nl

Je reactie