05 sep 2016

Duurzaam renoveren is waar het tegenwoordig om draait. het gaat al lang niet meer zozeer om het bouwen van woningen. De laatste jaren is steeds duidelijker zichtbaar geworden dat het accent in de bouwsector steeds meer verschuift van nieuwbouw naar renovatie.  Het kernbegrip is hierbij duurzaam renoveren.

 

Duurzaam renoveren

 

De behoefte aan kwalitatief hoogwaardige woningen en bedrijfspanden in onze maatschappij lijkt toe te blijven nemen. Nieuwbouw is nochtans niet de enige oplossing die er is, er is steeds meer aandacht voor renovatie vandaag de dag. Duurzaam renoveren heeft significante voordelen in vergelijking met die van nieuwbouw: zo is het vanzelfsprekend duurzamer 😉 maar tevens ook financieel aantrekkelijker en daarnaast veel minder belastend voor het milieu.

 

Voordelen van duurzaam renoveren t.o.v. nieuwbouw

Een uitstekende wijze om duurzaam te bouwen is door de levensduur van een pand te verlengen. Er is sprake van veel minder arbeids- en
materiaalkosten, door gebruik te maken wat er al is. Zaken als wegen en riolering zijn namelijk al voorhanden. daarnaast is er bij duurzaam bouwen een stuk minder sloop- en bouwafval.

Als er gekozen wordt voor de mogelijkheid om te renoveren dan is dat bovendien een perfecte mogelijkheid om de gebouwen volledig up-to-date te maken als het gaat om wooncomfort en energiezuinigheid. Denk hierbij aan zaken als vochthuishouding, ventilatie en verwarming die aangepakt kunnen worden, zodat de gebouwen en panden met reden van start kunnen gaan met een tweede leven.

In het kader van bovenstaande is het dan ook goed nieuws dat duurzaam renoveren tegenwoordig ook steeds sneller kan. Bestaande woningen kunnen tegenwoordig zelfs in twee weken tijd energie-neutraal worden gemaakt.

 

Minder woonlasten

Het duurzaam renoveren van een woning betekent voor de bewoners behalve meer gemak ook dat de woonlasten omlaag kunnen. Voorbeelden van duurzame maatregelen die ingezet worden zijn het isoleren van de zoldervloer en de kruipruimte, een nieuw dak plaatsen met zonnepanelen, plaatsen van nieuwe kozijnen die bestaan uit driedubbel glas en extra isolerende gevelelementen, en het plaatsen van volledig duurzame vloeren vervaardigd uit reststoffen.

Tip: Kijk ook eens op de website van Ecodorp boekel.

 

Je reactie