30 mrt 2016

De techniek die u het beste kunt toepassen hangt af van het type gevel en van het vuil. De drie belangrijkste technieken zijn stroomreiniging, chemische reiniging en stralen.  Deze technieken zal ik proberen te verduidelijken voor u.

 

gevelreiniging

 

Gevel Stralen

De meest voor de hand liggende en eerste optie is het stralen van de gevel. Er wordt een bepaald middel op de gevel gespoten onder hoge druk. Degene die reinigt bepaalt de druk, dus deze persoon bepaalt ook het uiteindelijke resultaat ?. Bij een te lage druk zal de gevel niet goed gereinigd worden en bij een te hoge druk zal de gevel beschadigen. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende straalmonden en zijn er verschillende korrelhardheden, korrelvormen en korrelgroottes van het straalmiddel.

 

Gevel Stoomreinigen

Optie 2: stoomreinigen brengt de nodige gevaren met zich mee. De zouten die in de gevel zitten kunnen namelijk oplossen door de hete stoom. Op den duur kan hierdoor zoutuitbloei ontstaan op de gevel. De zoutkristallen kunnen tevens het voegwerk kapot drukken. Met name op ‘gezonde’ baksteen gevels is stoomreiniging een frequent toegepaste methode.

 

Chemische reiniging van de gevel

Chemische reiniging wordt dikwijls gebruikt als er hardnekkig vuil weggehaald moet worden. Bij chemische reiniging wordt er een mengsel van diverse stoffen aangebracht die het vuil losweken of oplossen van de ondergrond. Deze stoffen kunnen echter de gevel ook behoorlijk aantasten of beschadigen. Met name zuren staan er bekend om dat ze natuursteen of kalkvoegen beschadigen of bouwschadelijke zouten activeren. Na een chemische behandeling moet het behandelde oppervlakte meestal nagespoeld worden met stoom of warm water onder hoge druk. Opnieuw met de nodige risico’s van dien. U kunt dit het beste laten uitvoeren door een specialist.

Je reactie