01 aug 2016

Een dilatatievoeg is een voeg die wordt toegepast om de rek en krimp op te vangen tussen 2 verschillende materialen. Werking is een andere benaming voor het het rekken en krimpen van materialen en dit kan ervoor zorgen dat er scheuren ontstaan in bouwwerken. Dergelijke scheurvorming kan worden voorkomen door een dilatatievoeg. Dilatatievoegen kunnen diverse afmetingen en vormen hebben. De keuze voor een bepaalde afmeting of vorm hangt af van de belasting op het bouwwerk en de soort belasting.
Dilatatievoeg
Wat tevens van invloed is, is de waterdichtheid evenals de maximale verticale en horizontale bewegingen van de voeg. Hieronder een een aantal varianten van de dilatatievoeg met daarbij ook de toepassingen van deze varianten.

 

Beperkte belasting

Wanneer de vulling van de voeg enkel beperkt belast wordt van de buitenkant zal men de keuze maken om een voeg aan te brengen van flexibel en rekbaar materiaal. Hiervoor kan men onder andere voegvulling gebruiken met daarachter een kunststofschuim rugvulling. Deze kit moet zijn vervaardigd van materiaal dat de drukkrachten en trekkrachten kan incasseren. Bovendien moet het kitwerk ook opgewassen zijn tegen invloeden die inwerken op de buitenkant.

 

Waterdichtheid

In enkele bouwdelen is waterdichtheid van bijkomend groot belang. Daarbij kan gedacht worden aan kelderwanden en vloeren. Hierbij wordt voor het plaatsen van voegen zogeheten voegbanden toegepast. Een variant van voegbanden die vaak voorkomt is het zogenaamde instortvoegenband. Deze voegband wordt ingestort in het beton. Tevens zijn er ook voegbanden leverbaar die later op de voeg geïnstalleerd worden.

 

Dilatatievoeg profielen

Dilatatievoegen kunnen ook worden gebruikt in vloeren. Daarbij wordt dikwijls ook gebruik gemaakt van dilatatievoeg profielen. Deze profielen moeten er voor zorgen dat de richels van de voegen niet afbrokkelen door de druk van b.v. voertuigen welke zich verplaatsen over de vloer. Er zijn verscheidene soorten dilatatievoeg profielen. Deze worden onder andere van metalen gemaakt zoals aluminium, corrosievast staal (RVS) of verzinkt staal. Eventueel in combinatie met rubber kunnen deze metalen worden geplaatst.

Je reactie