28 apr 2016

Onderhoud historische panden

Onderhoud van historische panden en het onderhoud van historische monumenten wordt ook wel monumentenzorg genoemd. Het is erg belangrijk dat deze monumenten worden behandelt met de juiste aanpak voor mogelijke beschadigingen voor de toekomst. Echter voordat een pand tot een formeel monument wordt verklaart , zal het door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geregistreerd en geïnspecteerd moeten worden. Een minimale leeftijd van vijftig jaar is dan ook voor de hand liggend. Geregeld komt het voor dat deze monumenten lijden aan achterstallig onderhoud, gebreken en allerlei problemen welke steeds erger kunnen worden en zo de kosten voor onderhoud steeds verder op kan lopen. Een paar voorkomende problemen zijn :

 

Foto-31-10-14-13-03-27-300x194

 

Schade aan metselwerken historische panden

  • Bovengrondse schade aan de constructie : Wanneer er schade zichtbaar is aan het voegwerk of aan het metselwerk van historische panden en historische gebouwen, dan is het in veel gevallen een gevolg van een fout in de constructie. Denken bijvoorbeeld aan muurankers die door roest zijn verouderd of beschadigt. Er zijn situaties waar de ankers niet op de correcte wijze zijn gemonteerd, hierdoor is het mogelijk dat de muur een kleine of grote schade oploopt.Een veel voorkomend probleem is een te zware dakconstructie voor de muren. Het oppervlak op de grond vangt hierdoor een veel te zware last op, wat zijn effect heeft op de muren. Het gewicht wordt te zwaar na verloop van tijd  en uiteindelijk bezwijkt de muur onder het gewicht. Het gevolg hiervan is een behoorlijke scheur. Tevens kan het zelfs zo zijn dat een deurkozijn de druk niet aankan, en zal dit vervolgens invloed hebben op de draagmuur.Wat ook een veroorzaker van schade is, is een verschil van temperatuur. Het plotseling veranderen van bijvoorbeeld de binnentemperatuur en de buitentemperatuur heeft ook invloed op de belasting van een muur. Door uitzetting en krimp ontstaat er werking van de constructie wat leid tot behoorlijke bijkomende kosten achteraf.
  • Ondergrondse schade aan de constructie : Een gebouw kan niet alleen via de bovengrond schade oplopen aan de metselwerken, maar ook de ondergrond speelt hierbij zeker een doorslaggevende rol. Zo is het mogelijk dat er onder het pand een afname van het grondwater wordt vastgesteld. Dit kan mogelijk een oorzaak zijn van bouwwerkzaamheden die zich in de buurt plaatsvinden. Ook zou het kunnen dat er een flinke hoeveelheid vocht uit de bodem wordt gehaald door de bomen die langs het pand staan, wat uiteindelijk leidt tot een verzakking van de ondergrond. Wat ook mogelijk is, is het omgekeerde proces! Als er onder de fundering een grote hoeveelheid aan water samenkomt, zal dit de grond wegspoelen die zich daar bevind.  met als gevolg beschadigingen aan de gevel.

 

Foto-31-10-14-13-02-05-300x200

 

Aantasting van vocht bij historische panden

De kans is groot bij monumentale panden en gebouwen, dat er sprake is van vochtaantasting. Het is een veelvoorkomend probleem wat mogelijk funest  kan zijn voor historische gebouwen. Vooral bij muren binnenshuis zie je deze zogenoemde vochtschade terugkomen, maar ook buitenshuis is het een probleem wat vaak voorkomt.

De vochtschade die binnenshuis voorkomt, bestaat hoofdzakelijk uit zichtbare schimmelvorming en vochtplekken. Dit kan gepaard met een vervelende en doordringende geur. Het oplossen van vochtschade aan of in monumenten is daarom zeer belangrijk voor het behouden van monumentale panden en gebouwen

 

Foto-31-10-14-13-04-54-300x200

 

Voorkomende gevolgen binnenshuis bij historische panden:

  • Niet alleen geeft vochtschade problemen voor de bewoners, maar is daarnaast zeer schadelijk voor de constructie van historische gebouwen en panden. De kans op schade wordt alleen maar groter, dit komt omdat de vochtigheid gevaarlijke zouten door de constructie van het pand leidt.
  • Historische panden zullen drastisch in waarde verminderen indien er schimmelplekken, scheurvormingen en vochtige muren zijn.
  • Het vochtgehalte dat voorkomt in de muur, bevat een zekere dosis zout, wat behoorlijk schadelijk is voor de muur. De gevolgen hiervan zijn loslatend stucwerk en aangebrachte verf.
  • Doordat de muren vochtig zijn, brengt dit kou met zich mee. Met als resultaat dat u een  hogere energierekening krijgt.
  • Er kan condens ontstaan omdat de temperatuur binnenshuis warmer is dan de muur zelf. Deze condens is vaak het begin van het opkomen van schimmels. Daarnaast brengen schimmels een vieze lucht met zich mee.

De herstelwerkzaamheden van deze problemen zal op een deskundige en  efficiënte manier behandeld moeten worden door een expert. Vandaag de dag zijn er geavanceerde technieken voor nagenoeg alle soorten vochtproblemen. Nadat deze problemen zijn aangepakt en verholpen, zullen er geen sporen meer zichtbaar zijn van de oude beschadigingen.

 

Contact over historische panden?

Heeft u nog vragen over historische panden? Neem voor extra informatie over zwembad renovatie contact op via:

0492-534596 of info@kornuyt.nl

Wilt u meteen een aanvraag voor een offerte doen? Vul dan het formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

 

Werkterrein

Kornuyt heeft inmiddels in Noord-Brabant in o.a. Helmond, Eindhoven en Limburg en omgeving een aardige staat van dienst opgebouwd in zeer uiteenlopende marktsegmenten. Hierbij kunt u denken aan: openbare gebouwen, foodindustrie, MKB, industrie, ziekenhuizen, onderwijsinstituten, galerijen, kantoren, productiehallen, magazijnen en utiliteitsbouw in zowel de zakelijke als de particuliere sector.

Je reactie