05 dec 2016

Onderhoudskosten kantoor; met welke onderhoudskosten moet rekening gehouden worden bij de exploitatie van een kantoorpand? De hoogte van de kosten aan onderhoud is erg afhankelijk van de materialen die zijn gebruikt in het kantoorpand. Neem een binnenstedelijk klassiek kantoorpand, bestaande uit houten kozijnen en metselwerk. Deze is per jaar veel meer geld kwijt aan de kosten voor gevelonderhoud in vergelijking met een modern kantoorpand met vliesgevels.

 

onderhoudskosten kantoor

 

Het technisch onderhoud van een kantoorpand wordt gevormd door schilderwerk. Werkzaamheden aan vloeren, plafonds, zonwering, dak, buitenwanden en binnenwanden. Als je kijkt naar onderhoud van kantoorunits kan gedacht worden aan het vervangen van onderdelen, schilderen of bijvoorbeeld bekabeling omleggen.

 

Onderhoudskosten installaties

Het is van belang om elektrische installaties en elektrische werktuigbouwkundige installaties goed te onderhouden. Bij een kantoorpand kunnen onder andere de volgende installaties aanwezig zijn:

  • liftinstallaties,
  • airconditioning,
  • mechanische ventilatie,
  • gevelonderhoudsinstallatie.
  • lichtinstallaties,
  • topkoeling,
  • sprinklerinstallatie,
  • ramenwasinstallatie
  • CV
  • installatie ten behoeve van zonwering

Al deze installaties zullen periodiek gecontroleerd moeten worden op hun werking en als het nodig is onderhouden worden. Daarnaast is het ook van belang om ieder jaar te bekijken hoe de prestatie is van klimaatinstallaties zoals ventilatie, verwarming en koeling. Indien het effect van een dergelijke installatie niet voldoet, kan er een beslissing genomen worden om een nieuwe investering te doen.

 

Terrein

Het grondgebied wat bij het kantoorpand hoort kan ook zorgen voor de nodige onderhoudskosten. Denk hierbij onder andere aan de kosten van parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen . Bij parkeren op de begane grond zullen de kosten veel lager uitvallen dan bij een parkeerdek of parkeergarage. Helemaal als er ook sprake is van een ventilatiesysteem en  toegangscontrolesysteem in de parkeergarage.

 

Duurzame onderhoudskosten kantoor

Het doel bij duurzaam onderhoud is om de milieulasten van het gebouw te beperken. Dit is mogelijk door bepaalde voorzieningen toe te voegen die de duurzaamheid verhogen, zoals extra isolatie en HR++ glas. Daarnaast kunnen ook belastende materialen en installaties worden vervangen door meer duurzame materialen en installaties. Denk daarbij ook aan duurzame vloeren.

Je reactie