16 jun 2014

Een bassin is een grote container of betonnen bak met water. In veel gevallen is dit water maar het kunnen allerlei verschillende vloeistoffen of zelfs chemicaliën zijn in veelal vloeibare vorm.  Doordat de vloeistof vaak stil staat kunnen hier algen en andere planten en dieren in leven. Ook kunnen er in de vloeistoffen bepaalde grondstoffen aanwezig zijn welke het bassin kunnen aantasten en zelfs schade veroorzaken. Deze algen, bacteriën en chemicaliën kunnen de wanden aantasten en zelfs laten lekken. Uiteraard is het belangrijk de meest belangrijke oorzaken te weren, maar ook door slijtage wordt een bassin veel aangetast.

Het is om deze redenen belangrijk om een bassin regelmatig te laten inspecteren op slijtage. Uit deze inspectie zal blijken of deze binnenkort onderhouden moet worden om lekken en scheuren te voorkomen. Ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen. Lekken of scheuren in zijn niet alleen schadelijk voor het bassin, maar kunnen ook de constructie zelf en omliggende constructies aantasten. Een reparatie is echter veel goedkoper. Reparatie van slijtage wordt vaak van binnen het bassin uitgevoerd maar in sommige gevallen is een behandeling vanuit de buitenzijde ook goed mogelijk. Scheuren worden vaak verlijmend en afdichtend geïnjecteerd onder gecontroleerde druk met diverse injectietechnieken.

Grove schades en blootliggend wapeningsijzer word gerepareerd met een geschikte mortel zoals o.a. epoxymortel. Zowel het inspecteren als het repareren hiervan is specialistisch werk zodat er rekking gehouden kan worden met veel voorkomende problemen en kritische situatie. Na inspectie en reparatie word er in vele gevallen gekozen om het bassin te voorzien van  een duurzame coating-laag. Deze coating-laag dient dan afgestemd te worden op de diverse omgevingsfactoren waardoor een langer behoud garandeerd kan worden.

 

Bassin1-300x131

 

Inspectie bassin

Het is aan te raden een of tweemaal per jaar een bassin te laten inspecteren. Tijdens een inspectie kan vaak al snel gezien worden waar zich eventuele kritische details voor doen. Zo kan een coatingonthechting vertonen en blootliggend wapening ijzer gaan roesten. Ook in de winter wanneer het veel vriest kan het bevroren water voor scheuren en lekkages zorgen. In de warmere maanden zijn er meer knaagdieren aanwezig rond een bassin, die het doek of kabels kapot kunnen knagen waardoor reparatie genoodzaakt wordt. Kortom veel aspecten om in acht te nemen voor een zorgeloos behoud van uw bassin.

Je reactie