09 jun 2015

Diversiteit aan vloeren

Natuurlijk zijn vloeren een onmisbaar gegeven in ieder gebouw. Maar wat wil je eigenlijk zeggen met je vloer. Is de uitstraling doorslaggevend of houd je het bij de functionele eisen. En dan nog de hoeveelheid aan soorten, ieder weer met andere eigenschappen. In Nederland zijn er nogal wat mogelijkheden voor handen. Maar de basis is in de meeste gevallen het zelfde. Die is namelijk opgebouwd uit beton en soms bedekt met een zandcement dekvloer of anhydrietvloer. Laatste twee zijn beiden dekvloeren maar de anhydrietvloer wordt gegoten en is op basis van gips. De zandcement dekvloer bestaat uit een vastere massa en heeft, zoals de naam al verklapt, cement als bindmiddel. Zij zorgen voor een gladde en egale basis voor de volgende laag in de vloeropbouw. Ook bestaat de mogelijkheid om hier de vloerverwarming in te verwerken. Zandcement dekvloeren of anhydrietvloeren worden vaak ingezet in woningbouw. Wanneer grotere druksterkte vereist is zoals in de industrie dan is beton de eindlaag.

 

IMG_5773

 

Decoratieve vloeren

Op de beton, zandcement dekvloer of anhydrietvloer kan het uiteindelijke vloersysteem opgebouwd worden. Een greep uit de mogelijkheden; tapijt, beton, linoleum, marmoleum, parket, laminaat, gietvloer, tegels, vinyl, pvc, etc. Omdat de keuze zo groot is, is het misschien handig om eerst te bekijken onder welke omstandigheden de vloer belast wordt. Hieronder een opsomming van enkele omstandigheden waardoor bepaalde vloersystemen juist meer of minder geschikt zijn;

 • Appartement- of verdiepingsvloer in verband met contactgeluid
 • Is er vloerverwarming aanwezig? Niet iedere vloer gedraagt zich even goed wanneer er vloerverwarming onder ligt.
 • Zijn er kinderen of huisdieren in het huishouden? Spelende kinderen met speelgoed of rondrennende honden zorgen ervoor dat de vloer sneller beschadigt.
 • Allergieën zoals huisstofmijt.
 • Is er veel loopverkeer, rijverkeer of schuifbelasting?
 • Hoe gedraagt de vloer zich wanneer deze nat is? Bijvoorbeeld als er een glas wijn op terecht komt of met natte schoenen binnenlopen als het buiten geregend heeft.

Naast de omstandigheden wordt er bij een decoratieve vloer ook gekeken naar esthetische waarde zoals kleur, vorm en structuur. Hierbij worden trends nauwlettend in de gaten gehouden. Waar men tegenwoordig steeds meer waarde aan hecht is de afkomst van de vloer met betrekking tot het milieu. Zijn de materialen welmilieuverantwoorde producten of is het gemaakt van gerecyclede producten. Hieronder staan enkele trendy vloeren met hun belangrijkste eigenschappen;

 • Tapijttegels – Worden weer steeds populairder en in vele soorten, maten en kleuren te verkrijgen. Een belangrijke bijkomstigheid is dat er veel natuurlijke grondstoffen in verwerkt zitten en steeds minder kunststof.
 • Vloerbedekking – Voor een warme uitstraling en ook omdat het warmte isolerend is. Een behaaglijke vloer die zijn geld langzaam terug verdient.
 • Gietvloeren – In alle kleuren te verkrijgen en populair in strakke of industriële interieurs.
 • Houten vloer – Een warme en levendige uitstraling. Tegenwoordig zijn er veel varianten op de standaard hardhouten vloer te krijgen namelijk kurkvloeren, bamboevloeren of hardhouten eucalyptusvloeren.

 

IMG_5774

 

Bedrijfsvloeren

In een bedrijf wordt een vloer natuurlijk anders benaderd dan in een woning. Vaak zijn de belastingen een stuk groter. Er worden andere eisen gesteld en er wordt voornamelijk gekeken naar de slijtvastheid, vloeistofdichtheid, antislipwaarde, snelheid van aanbrengen temperatuurgevoeligheid etc. Omdat het eisenpakket wat hoger ligt en in sommige gevallen zeer hoog, is er minder aanbod. Bedrijfsvloeren kunnen in alle bedrijven voorkomen en de belasting is overal anders. Hieronder enkele voorbeelden waar bedrijfsvloeren toegepast worden;

 • Magazijnen
 • Winkels
 • Werkplaatsen
 • Autogarages
 • Productieruimten

In magazijnen is veel (heftruck)verkeer. Ook wordt vaak met kostbare spullen en materialen rondgereden of gelopen. Door deze eisen moet er een vlakke en slijtvaste vloer in het magazijn liggen. Populaire vloeren voor magazijnen zijn o.a. gietvloeren, daar zij bekend staan om hun vlakke uiterlijk en slijtvastheid. Wat ook steeds vaker voorkomt is om de bestaande betonvloer intensief te schuren en vervolgens te impregneren.

Doordat in winkels enkel loopbelasting voor komt kan er naar meerdere vloersystemen gekeken worden. Hierdoor komt ook weer de decoratieve factor in beeld. Wanneer de vloer de juiste uitstraling heeft dan is het al snel een geschikte vloer. Dit kan dan een gietvloer, tegelvloer of houten vloer zijn.

In werkplaatsen of autogarages wordt veel met gereedschappen en chemische producten gewerkt. De gereedschappen mogen geen schade aanrichten aan de bedrijfsvloer en chemische producten mogen niet in de bodem terecht komen. Hierdoor komt men al snel bij een gietvloer, rubbertegels of pvc tegels. In het geval van de rubbertegels of pvc tegels worden de tegelvoegen dicht gelast waardoor de vloer vloeistofdicht is.

 

IMG_5775

 

Gietvloeren

Productieruimten zijn ook weer onder te verdelen. Een vloer in de voedingsmiddelen industrie ziet er anders uit dan een vloer in een cleanroom. In cleanrooms dient de lucht zoveel mogelijk vrij gemaakt te zijn van bijvoorbeeld fijn stof of micro-organismen. Daarvoor zijn erantistatische gietvloeren ontworpen. Andere eisen in productieruimten zijn de antislip gradatie, mechanische en thermische en chemische belasting en/of vloeistofdichtheid. Wanneer een nieuwe bedrijfsvloer aangebracht moet worden in een bestaande productieruimte dan moet stilval van de productie zo veel mogelijk voorkomen worden. Er zijn diverse snelle systemen die hieraan kunnen voldoen zoals gietvloeren van polyurethaan cement of PMMA.

Je reactie