21 mrt 2016

Vloerafwerking en slijtage

Een vereiste voor vloerafwerkingen is dat het veel weerstand biedt aanslijtage. Een vloer welke niet genoeg slijtvast is het tot gevolg een vervroegde slijtage. De slijtage wordt grotendeels veroorzaakt door verschuivingen van machines of objecten, en door het remmen en rijden van heftrucks of vrachtwagens.

 

Elasticiteit

De rekbaarheid en veerkracht van een vloerafwerking is van omvangrijke invloed op het loopgemak. Het biedt enige bescherming tegen dingen die op de vloer kunnen vallen.

De geluidsisolatie van een hard-elastische vloerafwerking is stukken beter in vergelijking met die van harde vloeren. De slijtvastheid bij middelzwaar en zwaar verkeer is wel minder.

 

Vloerafwerking en stroefheid

Stroefheid is een uitermate belangrijk kenmerk van gietvloer afwerkingen maar deze zorgt er tegelijkertijd voor de reinigbaarheid moeilijker is. Het is van belang om de correcte balans te vinden tussen deze twee kenmerken. Er worden hoge eisen gesteld aan de hygiëne van industrievloeren. In feite is het heel makkelijk: hoe gladder en dichter de oppervlakte, des te beter kun je de oppervlakte reinigen.

 

Glans

Glans is de visuele indruk van de licht reflecterende eigenschappen van bijvoorbeeld een gietvloer. Deze glans is sterk afhankelijk van de hoek van waarneming en lichtinval. De potentie van het menselijk oog om glansverschillen te onderscheiden, hangt tevens af van de kleur. Als je bijvoorbeeld kijkt bij een zwarte kunststofvloer, dan is daar een klein verschil in glans duidelijk waarneembaar. Bij een witte kunststofvloer is dit onderscheid bijna niet te zien met het blote oog.

De glans is een significant onderdeel van de decoratieve functie van een kunstharsgebonden laag. De samenstelling van het oppervlak is eveneens doorslaggevend voor het niveau van de glans. Een glad oppervlakte heeft een zeer goede reflectie, dit in tegenstelling tot een oppervlak met veel structuur waar de reflectie aanmerkelijk minder is. Als een vloersysteem wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden of mechanische druk, zal de glans van het oppervlakte afnemen. Een voortreffelijk glad oppervlak van een niet-metallisch materiaal weerkaatst alleen spiegelend. Een volkomen mat oppervlakte verspreid al het opvallende licht evenwichtig naar alle richtingen toe. Om de glans helemaal te karakteriseren moet dus daadwerkelijk de weerspiegeling over alle hoeken van inval en reflectie worden gemeten en weergegeven.

Om functionele redenen wordt daarom dikwijls volstaan met een meting van de reflectie bij één enkele vaste hoek van inval en terugkaatsing en wordt deze reflectie als maat voor de glans genomen. Bij een glansmeting zijn de hoek van terugkaatsing en de hoek van inval gelijk. Er zijn verschillende hoeken waaronder glans wordt gemeten wordt. Glans wordt gemeten met behulp van een glansgraad meter.

 

Decoratieve aspecten vloerafwerking

Krassen, slijtage en bandensporen doen het uiterlijk van een vloerafwerking bepaald geen goed. Normale kunstharsgebonden vloerafwerkingen, bijvoorbeeld harde gietvloeren, krassen vlug en dat is een minpunt kijkend naar het decoratieve aspect op de lange termijn. Dit kan gedeeltelijk worden opgelost door krasvaste vloersystemen toe te passen. Ook blanke afwerkingen zijn zeer geschikt om te gebruiken als toplaag.

Je reactie