07 nov 2016

Schimmelvorming in uw gebouw is wel het laatste waar u op zit te wachten. Desalniettemin kan door een zogenaamde koudebrug, dit is een synoniem voor een bron van warmteverlies,  waardoor vaak schimmelvorming en condens gaan ontstaan. Schimmels zijn behalve een vies gezicht ook een bedreiging voor de gezondheid en welzijn. Zorg dus dat u er op tijd bij bent om actie te ondernemen hiertegen.

 

schimmelvorming

 

In de 1e plaats is het uiteraard van belang om deze plekken in het gebouw op te zoeken waar schimmels zich kunnen vormen. Op het moment dat er daadwerkelijk schimmels te zien zijn, is de schadelijke werking natuurlijk al begonnen. Je kunt beter de plekken identificeren waar de schimmels kunnen ontstaan. Deze plekken zijn goed te ontdekken met behulp van een warmtecamera.  Vervolgens kunnen er afhankelijk uiteraard van de oorzaak van de koude brug diverse maatregelen genomen worden.

 

Aanleidingen schimmelvorming

Leidingen die lekken kunnen een belangrijke aanleiding zijn van de vorming van schimmels, maar ook een bouwconstructie die minder goed is kan plekken opleveren waar het vocht van buiten vrij spel heeft.

Optrekkend grondwater kan daarnaast een aanleiding voor zijn voor de groei van schimmel in uw gebouw. Vandaar dat het een goed idee is om uw hele gebouw eens te inspecteren op plekken waar schimmels zich kunnen vormen. Schimmel, en dan name de zwarte schimmels houden van een warme en vochtige omgeving. Verder hebben ze uiteraard een voedingsbodem nodig. Denk hierbij aan behang, ruwe materialen zoals kitranden en materialen die vocht opnemen, bijvoorbeeld gipsplaten, enkele verfsoorten en dergelijke.

 

Soorten schimmel

Er zijn diverse schimmels die kunnen voorkomen in uw gebouw, de meest bekende namen zijn alternaria, stchybotrys, cladosporium, aspergillus en penicillium. Zoals eerder benoemd ziet schimmel in het gebouw er vies uit en is het daarnaast ook nog eens ongezond; voor sommige soorten schimmel ontwikkelen of hebben sommige mensen een overgevoeligheid die je kunt vergelijken met hooikoorts.

 

Hoe kun je schimmels bestrijden?

Met een speciale schimmelverwijderaar of huishoudsoda kunnen de schimmelplekken verwijderd worden. Om de plekken weg te schrobben kun je het beste een natte borstel gebruiken. Bovendien is het belang om goed te ventileren en om te kijken waar het vocht afkomstig van is en er iets tegen te doen. Bijvoorbeeld door de muren te injecteren kan optrekkend vocht gestopt worden.

Je reactie